Dünden Bugüne Drone Teknolojisi ve Drone Reklamcılığı

Dünden Bugüne Drone Teknolojisi ve Drone Reklamcılığı

#SosyalMedyaKampüsü Öğrencisi

Mehmet Ayaz Secgil #SosyalMedyaKampüsü Katılımcısı

Bir devrim harikası olarak nitelendirebileceğim Drone teknolojisi, ilk zamanlarda savunma sektöründe askeri amaçla kullanılırken, şimdilerde mobil teknolojinin de yaygınlaşmasıyla beraber her sektörde yerini aldı. Dronelar, sosyal aktivitelerde veya bireysel olarak keyifli vakit geçirmek isteyenlerin ilgi alanına çoktan girmiş bulunmakta.

Sinema-televizyon sektöründen tutun da gazetecilik, spor, fotoğrafçılık, turizm ve seyahat, sahil güvenlik, sağlık, kargo teslimat ve gıda sektörüne kadar yine birçok sektörde Dronelar aktif olarak ve başarılı bir şekilde yerini aldı.

Gündemde olan iki farklı Drone tipi bulunmakta. Bunlardan biri; Wireless Fidelity (Wi-Fi) teknolojisi ile çalışıp, uzaktan kumandayla kontrol edilebilen; şarjı yettiği sürece havada fotoğraf ve video çekimi yapabilen ürünlerdir. Bir diğeri ise; gelecekte internet erişiminin olmadığı bölgelerde erişim sağlanması amacıyla kullanılması hedeflenen ve sürekli havada olacak olan ürünlerdir.

drone_2

Facebook kurucusu Mark Zuckerberg’in, ‘Internet.org’ projesi ile ikinci tipte bahsettiğim Dronelar kullanarak internet olmayan bölgelere internet sunma hayali bulunmaktadır. İnternet dünyasında bir devrim yaratacağına inandığım bu proje, bu hizmetten yararlanacak birçok kişi tarafından sabırsızlıkla beklenmektedir diye düşünüyorum.

drone_3

Dünya’da en çok Drone ithal eden ülke sıralamasında Türkiye 6. sırada! 

Danimarka İstatistik Bürosu olan Statista’ nın yaptığı araştırmaya göre; 2010 ve 2014 yılları arasında dünya genelinde 35 ülke tarafından 439 adet Drone ithal edildi.

4 yıl boyunca en çok Drone ithal eden ülkenin İngiltere olduğu belirtiliyor. %39.9’luk bir oranla ilk sırada bulunan İngiltere’yi %13.2 ile Hindistan izliyor. İtalya ise en fazla Drone ithal eden üçüncü ülke olarak kendini gösteriyor. Türkiye ise %6.2 ile listenin 6. sırasında yer alıyor. Türkiye’yi bir adım geriden gelen Fransa takip ediyor.

Drone teknolojisinin bu süreç içerisinde hayatımızın her anında ve her yerinde olması sonucu, bu durum yepyeni bir reklam anlayışını da beraberinde getirmiş oldu: Drone Reklamcılığı!

drone_5Bu havalı ve baştan çıkarıcı reklam fikri 19 yaşındaki genç bir girişimci olan Raj Singh ’e aittir. Genç girişimci ‘DroneCast’ şirketi ile işini tamamen bunun üzerine kurdu ve inanılmaz hızlı bir biçimde büyüdü. Böylelikle reklamcılığa yeni bir soluk getirecek ve unutulmayan reklamlara imza atan bir reklamcılık anlayışı, durmak bilmez bir hızla yayılmaya başladı. Başarılı bir girişimcilik hareketi olarak ortaya çıkmış olan Drone Reklamcılığının önümüzdeki günlerde el atmadığı sektör kalmayacaktır. Çünkü hem dikkat çekici, hem akılda kalıcı hem de el attığı her projede başarı sağlayan bir reklam türü olarak her markanın dikkatini çeken bir reklam türü haline gelmiştir. Özellikle markanın hedef kitlesi çocuk ve gençlerden oluşuyorsa, markanın reklam veya tanıtım aşamasında mutlaka Drone reklamcılığının gücünden istifade edilmelidir diye düşünüyorum.

Drone reklamcılığına yurt dışından başarılı bir örnek; Rusya’da yer alan “Wokker” markası… drone_6

Bu reklam metodu Rusya’da “Wokker” markası için kullanıldı ve bu sayede markanın satışlarında %40’a kadar bir yükselme görüldü. Plazada çalışan ve günün yoğunluğundan yemek yemeyi bile unutan hedef kitle, penceresinin önünde gezinen ‘Davetsiz İştah Açıcı Misafirler’ olarak nitelendirdiğim Dronelar ile yapılan tanıtımla “Wokker “ürünlerini sipariş etmeye teşvik edildi. Düşünsenize, ofiste çalışıyorsunuz ve aniden caddenin karşısında uçan bir cisim sizi lezzetli bir öğle yemeğine davet ediyor. Tam da öğle yemeği vaktinde ortaya çıkan bu Davetsiz tatlı misafirler, dünyanın en işkolik insanını bile kandıracak cazibeye sahiptir diye düşünüyorum. Ben hayır demezdim açıkçası!
Videoyu izlemek için tıklayınız.

Bir diğer başarılı proje ise reklamcılıkta farklı boyutlarda dolaşan Coco Cola’dan geliyor…drone_7

Genelde duygulara dokunarak ve mutluluk ana teması altında reklam çalışmaları yapmasına alışkın olduğumuz Coca Cola markası, yine mutluluk faktörü içerisinde ve bu sefer göçmen kişilerin duygularına dokunarak onların dikkatini çekmeyi amaçlıyordu. Bir sosyal sorumluluk projesi olarak gerçekleştirilen‘Gökyüzünden Gelen Mutluluk’ adındaki projede, üzerine notlar eklenmiş Coca Cola şişeleri Dronelar aracılığıyla çalışanlara ulaştırıldı ve amacına fazlasıyla ulaşmış olan başarılı bir proje gerçekleşmiş oldu. Açıkçası böyle bir reklam uygulaması bana yapılmış olsaydı ben bu jest karşısında her gün Coca Cola içsem bile az gelirdi bana. Çünkü her şeyden daha önemli olan bir şey var ki: o da ‘Duygulara dokunabilmek!’ Eğer bir insanın duygularına dokunabiliyorsanız onu her türlü kendinize bağlarsınız ve o insanı kazanmışsınız demektir. Coca Cola’ nın da yapmaya çalıştığı ve yaptığı tam olarak budur.

Genel olarak bir toparlama yapmam gerekirse; Herkes tarafından kabul edilmiş bir gerçektir ki; Drone teknolojisi çok büyük bir devrimdir! ‘Drone Reklamcılığı candır! Gerisi heyecandır!’ demeyeceğim. Çünkü heyecan yaratmak için de en iyi yöntem yine Drone Reklamcılığıdır! Aklına fikrine sağlık Raj Singh!

0 Paylaşımlar

SİZ DE YORUM YAPIN!

YORUMLAR (1)

TEKNIKBILIMLER

19 Jul 16

10 yıl sonra araba ehliyeti alır gibi drone ehliyeti alacaz işte buraya yazıyorum :)